Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torun Elsrud, som är lektor på Linnéuniversitetet, berättar i videon hur det var att följa de asylsökandes process under dessa år. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Forskare följer asylsökande: ”De hoppas bara på att överleva”

Publicerad

I ett projektet som heter ”Söka hopp i gränsland” följer fyra forskare, tre från Linnéuniversitetet och en från Göteborgs universitet, asylsökandes upplevelser i kontakt med myndigheter i Sverige, inte minst med Migrationsverket.

– Deras asylprocess är djupt problematiskt om man tittar ur ett rättssäkerhetsperspektiv, säger LNU-forskaren Torun Elsrud.

Det är en etnografisk forskning, vilket innebär att man under en längre tid följer ett antal människor och intervjuar dem. I projektet har forskarna följt 60 asylsökande personer sedan 2018 – från asylboendet tills hur deras liv ser ut idag.

– Det har varit ett ganska tufft och jobbigt projekt med människor som har lidit ganska mycket, säger Torun Elsrud som är docent i sociologi på institutionen för socialt arbete på Linnéuniversitetet.

Hör henne berätta mer om det i videon ovan.

Torun Elsrud har intervjuat 24 ensamkommande ungdomar som kom till Sverige 2015. Hon märker hur deras asylprocess har påverkat dem och deras syn på myndigheter och asylsystemet i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar forskaren Torun Elsrud om en person som har fått 22 negativa beslut och att hur det påverkar personen. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Forskarna försätter följa personerna

– Tanken från början var att vi ska följa ungdomarna när de kom till Sverige fram tills de ska bosätta sig, men det blev inte så. Det är många som flydde till andra länder, säger forskaren Torun Elsrud.

Forskarna har redan publicerat flera artiklar i projektet som avslutas i slutet av året. Men redan nu har gruppen fått mer pengar för att starta ett nytt projekt där man ska följa de personer som flyttat vidare till andra länder.

SVT har tidigare berättat om Azizullah Hosseini och hans kamp för att få stanna i Sverige. Här berättar Torun Elsrud hur hon ser på det fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.