Bandy-VM kommer avgöras i Småland i mars. Foto: TT

Bandy-VM i Åby blir av – utan Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kriget bröt ut i Ukraina har det fått stora konsekvenser för idrotten med inställda tävlingar och uteslutning av ryska deltagare. Ett mästerskap som hängt i luften är bandy-VM för damer som ska spelas i småländska Åby. Nu är det klart, mästerskapet spelas – men utan Ryssland.

Åby/Tjureda fick ta över mästerskapet när Stockholms bandydistrikt avsade sig värdskapet i december. Sedan dess har man jobbat med förberedelser. Sen kom den ryska invasionen av Ukraina, och saker och ting blev plötsligt mycket osäkra.

Men nu har alltså ett besked kommit. Mästerskapet blir av, men utan Ryssland.

– Vi hade möte idag på morgonen, och nu har internationella bandyförbundet meddelat att Ryssland själva dragit sig ur all VM-verksamhet 2022, säger Tomas Ekelius, kultur- och fritidschef i Växjö kommun till SVT.

Drar sig ur all VM-verksamhet

Beskedet från Ryssland gäller alltså inte bara dam-VM. De kommer inte heller delta i ungdoms VM 2022, vare sig för damer eller herrar. Gällande Ukrainas medverkan så finns ännu inget svar, men Tomas Ekelius räknar inte med något deltagande.

– Vi tror inte Ukraina dyker upp, de har inte lämnat några slutgiltigt svar, men sannolikheten att de kommer håller jag för otroligt.

VM i Åby kommer nu genomföras med åtta länder. Invigning med parad hålls den 22 mars, och turneringen startar den 23.

KLIPP: Glädje i Åby efter beskedet om VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.