Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Magnus Ling redogjorde under förmiddagen för sin syn på brottet och anser att det handlar om grovt bedrägeri. Foto: Hamed Ubaidi

Bankman stal 13 miljoner från kunder – erkänner men nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Bankmannen misstänks ha lurat mångmiljonbelopp av sina bankkunder. När rättegången startade i Kalmar tingsrätt på tisdagen var det många äldre åhörare som fanns på plats för att lyssna.

Åklagaren som under förmiddagen redogjorde för sin syn på brottet anser att det handlar om grovt bedrägeri eftersom det handlar om stora summor och många som blivit lurade.

– Det viktigaste i det här tycker jag var att dels är det en del belopp som är väldigt höga. Sen är det framför allt det att den ställning han har haft, att han har kunnat utnyttja det övertaget. Och så är det systematiken i det också, att han väljer att gå på vissa kunder, säger senior åklagaren Magnus Ling.

Erkänner men nekar till brott

Den misstänkte mannen erkänner handlingen, alltså att han tagit pengarna från bankens kunder. Han förnekar dock att han skulle vara skyldig till något grov brott då bakgrunden till handlingarna enligt honom är ett allvarligt spelmissbruk.

Rättegången är beräknad pågå i ytterligare fyra dagar och åtalet mot den misstänkte banktjänstemannen består av 17 åtalspunkter och gäller grovt bedrägeri, grov förskingring samt grov trolöshet mot huvudman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.