Populationen av granbarkborrar är den största på tio år i södra Sverige. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen

Barkborrar invaderar södra Sverige

Publicerad

För skogsägare kan granbarkborren vara en riktig plåga. Nu har en större population brett ut sig i södra Sverige. Angreppen kan innebära stora ekonomiska förluster för skogsbrukarna.

Flera län i Sydsverige har drabbats av en invasion av granbarkborrar. Det torra vädret har varit gynnsamt för arten, som har blivit fler än de varit de senaste tio åren. Men barkborren har i själva verket inte någon större påverkan på naturen.

– De stör inte naturen så hemskt mycket. Men de angriper granskog, dödar helt enkelt granarna som inte kan stå emot angreppen, säger Mats Carlén som är regional skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Syd.

Närliggande län drabbade

De områden som drabbats som värst är Blekinge-regionen, kusten runt Östersjön och västra Kronobergs län. Skulle barkborrarna bli ännu fler kan det innebära problem.

Men det finns lösningar på det hela.

– Blir det en stor population blir det bekymmer. Det viktigaste för skogsägarna är att leta upp de träd som man märker att insekterna skadat. Få då ut virket, helst med insekterna i och kör det till industrin för att ta hand om insekterna, säger Mats Carlén.

De tidiga angreppen av granbarkborre syns tydligast. Barren ramlar då ner och blir torra, eller så faller till och med barken av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.