Upp till två månaders väntan på provsvar är vad kvinnor står inför efter att de tagit cellprov. Och det tycks vara just dröjsmålet och beskedet som kvinnor räds. Det vittnar barnmorskemottagningar i Kalmar län om.
– Vad vi märker så är det inte många som är oroliga över själva undersökningsmomentet, utan det är sen som oron kommer. Man vill inte få livmoderhalscancer, säger Marie Veldin Lindgren, första linjechef för mödrahälsovården och ungdomsmottagningen i södra Kalmar län.
Ingen anledning till oro
Men cellproverna är inga cancerprov. De visar endast om kvinnan har cellförändringar, vilket kan vara helt ofarligt eller tecken på ett tidigt utvecklingsstadium av livmoderhalscancer. Därför menar Marie att det egentligen inte finns någon anledning till oro.
– Går man regelbundet på sina cellprovtagningar så kan man nästan vara säker på att man inte får cancern. Ett prov vart tredje år räcker för att upptäcka det i tid så att det aldrig blir farligt. Men sedan finns det alltid undantag.
Upp till varje kvinna
Eftersom att cellförändringar är vanliga och ofta ofarliga, föder inte den här frekventa cancerscreeningen onödig oro?
– Det finns alltid en sådan aspekt, men jag tycker inte att ett besök vart tredje år är så ofta. Sedan är det inget tvång att ta cellprov, utan vården erbjuder kvinnor att göra det. Det är helt upp till varje kvinna om man vill gå eller inte. Vi tvingar inte någon, säger Marie.
Alla känner sig obekväma
Enligt henne är information nyckeln till att dämpa kvinnors osäkerhet och ängslan inför provtagningen. Speciellt för förstagångsbesökarna.
– Alla är olika pålästa, men det är jätteviktigt att vi informerar om vad undersökningen handlar om och vilka provresultat man kan få. Jag tror att alla kvinnor på ett eller annat sätt känner sig obekväma i en gynsituation. Därför är det viktigt att undersökningarna görs på mindre mottagningar och inte på stora sjukhus då många är rädda för sjukhusmiljöer. Vill man kan man även komma och få en genomgång och prova på att sitta i stolen med kläderna på, innan det riktiga besöket.
Virus leder till livmoderhalscancer
Cancer i livmoderhalsen (cervixcancer) orsakas oftast av något HPV-virus, närmare bestämt 70 procent av fallen. Viruset smittar via sexuellt samlag och är i många fall ofarligt och läker av sig själv.
Men några få (främst HPV 16 och 18) kan orsaka livmoderhalscancer. En cancer som nästan alltid utvecklas långsamt inom en tidsram på 10-15 år. Därför finns det goda möjligheter att upptäcka begynnelsen av livmoderhalscancer – vissa typer av cellförändringar – och hindra det från att utvecklas till cancer. Det görs genom att gå på gynekologiska cellprovtagningar.
För att skydda sig mot viruset rekomenderar sjukvården vaccin mot HPV-virus, regelbundna cellprovskontroller samt kondom vid samlag. Har du inte haft samlag riskerar du inte att drabbas av HPV-virus.
Cellförändringar
En bestående HPV-infektion kan leda till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna. Det orsakar cellförändringar som så småningom kan utvecklas till cancer.
Har du cellförändringar som skulle kunna leda till cancer, görs en behandling där livmoderhalsens yttersta vävnad tas bort under bedövning. Sedan undersöks vävnaden för cancer.
Varje år får ungefär 30 000 kvinnor i Sverige besked om cellförändringar. 450 drabbats av livmoderhalscancer.
Symptom
I ett tidigt stadium av livmoderhalscancer har man oftast inga symptom alls. I ett senare skede kan du få blödningar från underlivet som kommer vid samlag eller mellan mens.
Liknande blödningar kan uppstå även om du inte har livmoderhalscancer, men oavsett bör du uppsöka en gynekolog för undersökning.
Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden.