Under söndagen undersöktes 37 båtar hos två olika båtklubbar i Västervik för att se vilka giftiga ämnen som förekommer på skroven.
– Vi har sett att ungefär 10-15 procent av båtarna hade färg på skrovet som innehöll TBT, vilket har varit förbjudet sedan 1989, säger Britta Eklund, forskare vid Stockholms universitet.
Trots att TBT förbjöds för användning på fritidsbåtar i EU redan 1989, och totalförbjöds på alla fartyg globalt 2008 så har det alltså använts senare än så. Britta Eklund anser att det inte gjordes någonting från myndigheternas sida för att följa upp så att lagarna följdes.
Vill få igång diskussion
Det här projektet att undersöka båtarna är ett gemensamt projekt där Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Båtunionen ingår. Syftet är att göra båtägare medvetna om hur de påverkar miljön och hur de kan undvika de naturfarliga ämnena.
– Vi vill få igång en diskussion om det här. Det handlar inte om att vi ska ta reda på vilken båtägare som använder vad. Det är viktigt att vi vet vilka gifter som förekommer och i vilken omfattning de har använts, säger Britta Eklund.
Hormonstörande
Ellen Bruno, sakkunnig hos Naturskyddsföreningen, hoppas att TBT snart inte längre finns på båtar – för djurlivets skull.
– TBT är hormonstörande och kan på sikt göra så att de att till exempel vissa snäckor och andra ryggradslösa djur försvinner ut ur systemet, säger Ellen Bruno.
”Måla inte om båten varje år”
Forskaren Britta Eklund, hur kan man göra som båtägare för att undvika växter på skrovet och samtidigt vara snäll mot naturen?
– Man behöver kanske inte måla om båten varje år. Och sedan finns en del miljövänliga färger som är gjorda av silikon, säger Britta Eklund.
Detta är TBT
Är en förkortning av tributyltenn.
Började nyttjas som båtbottenfärg på 1960-talet.
Dödar framför allt ryggradslösa djur i sjöar och hav, men påverkar också människans hormoner.
Förbud för att använda TBT på fritidsbåtar sedan 1989 (inom EU).
Totalförbud för att använda TBT sedan 2008 (globalt sett).
Gamla färglager läcker fortfarande ut.
Källor: Nationalencyklopedin och Transportstyrelsen