Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rocknebyskolan är den skola i Kalmar län och Kronobergs län som har högst andel behöriga lärare. I videon berättar eleverna Folke och Hilda om hur stämningen är på skolan. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Behöriga lärare – Kalmar kommun bland de bästa i hela landet

Publicerad

Kalmar går emot strömmen när det gäller andelen behöriga lärare. Medan många andra kommuner i landet ser en minskning när det gäller behöriga lärare ökar andelen i Kalmar kommuns grundskolor.

Kalmar kommun är bland de tre kommuner i hela landet som har högst andel behöriga lärare. Ungefär åtta av tio lärare i Kalmars kommunala skolor har behörighet i minst ett ämne på grundskolorna, enligt statistik från Skolverket som SVT tagit del av.

På Rocknebyskolan har nästan alla lärare behörighet i minst ett ämne. Skolan ligger i topp bland skolor i Kalmar län och Kronobergs län.

– Vi är jättestolta. Men det är ett lagarbete, där skolledning och personalgruppen är ett team. Det är vi tillsammans som gör det här bra. Jag får äran, men det ska absolut alla mina medarbetare också göra, säger Anna-Karin Björnström, rektor på Rocknebyskolan.

Se elever berätta om skolan i videon ovan.

”Vi stöttar varandra”

På Rocknebyskolan har 98 procent av lärarna behörighet i minst ett ämne. Anna Björngren pendlar från Söderåkra till Rockneby och har arbetat som lärare på skolan sedan 2010.

– Vi har verkligen ett gott samarbete och en känsla av gemenskap. Vi stöttar och hjälper varandra, säger läraren Anna Björngren, som är utbildad inom SO, svenska, engelska och matematik.

I Kalmar län är det Högsby kommun med 54 procent behöriga lärare som har lägst andel. I Kronobergs län är det Uppvidinge kommun med 56 procent behöriga lärare.

– Jag tycker att den här skolan är jättebra, det finns bra regler och bra lärare, säger Hilda Knutsson, som är elev på Rocknebyskolan.

BEHÖRIGA LÄRARE – KOMMUN FÖR KOMMUN

Andel med lärarleg och behörighet i minst ett ämne i Kronobergs och Kalmar län (gäller bara kommunala skolor):

Kalmar 88,8

Torsås 80,2

Växjö 77,4

Emmaboda 77,2

Oskarshamn 76,6

Ljungby 75,0

Mörbylånga 75,0

Lessebo 74,7

Mönsterås 73,6

Markaryd 71,1

Nybro 70,8

Västervik 68,5

Tingsryd 67,3

Borgholm 65,6

Älmhult 65,6

Alvesta 65,4

Vimmerby 60,7

Hultsfred 58,5

Uppvidinge 56,1

Högsby 54,3

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.