Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra skolchefen Mats Linde om att Kalmar kommun finns bland de kommuner i Sverige som har högst andel behöriga lärare i sin skolor. Foto: Hamed Ubaidi

Stora skillnader mellan Kalmars skolor i andelen behöriga lärare

Publicerad

Kalmar kommun finns bland de tre kommuner i hela landet som har högst andel behöriga lärare i grundskolan. Men det är stor skillnad mellan kommunens olika skolor när det gäller hur många behöriga lärare som finns.

Statistik från Skolverket som SVT tagit fram visar att Kalmar kommun rankas bland de tre främsta i landet när det gäller lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne i grundskolan.

Enligt skolchefen Mats Linde beror detta på en omfattande planering och kartläggning.

– Det kan låta tråkigt, men det är avgörande att veta vilken behörighet lärarna har och vilka ämnen de undervisar i. När man matchar detta uppstår magin och vi uppnår hög behörighet, säger skolchefen Mats Linde.

Stora skillnader mellan skolor

Det finns dock stora skillnader mellan olika skolor inom Kalmar kommun.

Några privata skolor har ungefär 50 procent behöriga lärare och den kommunala skola som har lägst andel behöriga lärare är Trekantenskolan, med ungefär 75 procent behöriga.

– Över tid är det alltid en eller annan skola som inte når upp till de andra skolorna är men det viktiga är att det inte är samma skola hela tiden, säger Mats Linde.

I videon ovan förklarar han mer hur de kommer att jobba för att få fler behöriga lärare till de skolor som släpar efter.

BEHÖRIGA LÄRARE – KOMMUN FÖR KOMMUN

Andel med lärarleg och behörighet i minst ett ämne i Kronobergs och Kalmar län (gäller bara kommunala skolor):

Kalmar 88,8

Torsås 80,2

Växjö 77,4

Emmaboda 77,2

Oskarshamn 76,6

Ljungby 75,0

Mörbylånga 75,0

Lessebo 74,7

Mönsterås 73,6

Markaryd 71,1

Nybro 70,8

Västervik 68,5

Tingsryd 67,3

Borgholm 65,6

Älmhult 65,6

Alvesta 65,4

Vimmerby 60,7

Hultsfred 58,5

Uppvidinge 56,1

Högsby 54,3

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.