Roland Kennerö lägger ner sin bensinstation på Järnforsen. Foto: SVT.

Järnforsens bensinmack lägger ner – klarar inte miljö- och säkerhetskrav

Publicerad

Miljö- och säkerhetskrav innebär stora investeringar i anläggningen, något som tvingar mackägaren Roland Kennerö att lägga ner verksamheten.

Enligt gällande regelverk måste bensinstationer uppfylla krav på bland annat skyddsavstånd för att få nytt eller förnyat tillstånd.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar ett avstånd på 25 meter från plats där människor vanligen vistas (till exempel bostad, kontor, gatukök, butik, busshållplats) till påfyllningsanslutning till cistern.

Roland Kennerös bensinstation ligger cirka tio meter från ett hus och uppfyller inte det kravet.

– Det är mycket saker de ska ha in och tydligen är det tuffare krav som gäller från 2015. Det ska vara minst 20 meter till alla håll. Det är kanske 10 meter till närmaste huset och det går inte att göra någonting åt det. Riva huset, det går ju inte, säger han.

Skulle kunna göra undantag

Bensinstationer ska även göra säkerhetskontroller av sina cisterner, något som Roland Kennerös inte gjort, enligt Sven af Ekenstam, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hultsfreds kommun.

– Såvida jag vet har sådana kontrollrapporter inte lämnats in, inte heller klassningsplan och riskutredningar i enligt med MSB:s föreskrifter, säger han.

Kan man inte göra undantag från kravet på skyddsavstånd, med tanke på att stationen byggdes för många år sedan?

– Det skulle man kunna lösa på något sätt men det är inget som tagits upp här i samband med ansökan om nytt tillstånd, säger Sven af Ekenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.