Regnet kan leda till fler översvämningar i Kronobergs län.

Mer regn och åska väntas

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen väntas mer regn både i Kronoberg och i Kalmar län och det är risk för åska. – Det kan komma mycket regn så vi är beredda, säger Fredrik Bengtsson, insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Ett regnområde kommer under måndagen att dra in över Kalmar län och Kronobergs län. De kommer in västerifrån och fortsätter österut.

– Det kan även bli lite skurar under eftermiddagen och kvällen och det kan bli åska under kvällen, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT.

I Kronobergs län kan det regna 10-15 millimeter och i Kalmar län kan det komma upp till 20 millimeter regn fram till midnatt.

Mycket åska i helgen

I helgen ställde åskoväder till det i trakterna kring Ljungbyholm. Blixten slog ner på två olika ställen.

– Den slog ner i en ladugård. Grannarna upptäckte röken och såg att det brann. De hämtade en handbrandsläckare och när vi kom till platsen hade de släckt branden, säger Christer Holmström, räddningschef i beredskap.

Blixten slog också ner i ett förråd och gick via ledningen in till ett fritidshus och slog ut strömmen helt. Men det började inte brinna.

Fått tillbaka strömmen

Under lördagen blev runt 1200 Eon-kunder strömlösa i Kronoberg, på kvällen hade de flesta fått strömmen tillbaka och på söndagen hade alla fått tillbaka strömmen.

Strax efter lunch på söndagseftermiddagen fick räddningstjänsten ge sig iväg till sågverket i Vislanda i Alvesta kommun. Där hade brunnar satts igen och det ledde till att vatten trängde in i en av byggnaderna och steg till 15 centimeter.

– Vi åkte dit med pumpar och de var igång ett par timmar för att få bort allt vatten, säger Fredrik Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer