Beredskapspoliserna påväg bort

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolisstyrelsen vill att regeringen beslutar om en nedläggning av beredskapspolisen.

Beredskapspolisen har funnits i Sverige sedan 1986 och deras uppgifter har sedan dess varit att förstärka polisen vid allvarliga fredstida kriser.

Viktiga vid krissituationer

Stormen Gudrun som härjade i Småland 2005 är ett exempel då beredskapspolisen hade en stor roll i räddningsarbetet. Det finns för nuvarande 1300 beredskapspoliser i Sverige varav 60 av dem i Småland.

-Vi är starkt kritiska till rikspolisstyrelsens förslag om nedläggning, därför att det är den enda krisberedskapsorgnisationen i Sverige som kan användas i fredstid. Efter försvarets nedläggning saknar Sverige en riktig krisberedskap i fredstid säger, Urban Nordell vid beredskapspolisen till Smålandsnytt.

Men på Rikspolisstyrelsen tar man kritiken med ro.

-Vi har en ökning av poliser vilket gör att det ”hål” som befaras uppstå i och med detta är fyllt, säger Per Engström enhetschef Rikspolisstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.