Migrationsverkets kontor i Högsby läggs ner. Foto: SVT

Beslut fattat – Migrationsverket lämnar Högsby

Uppdaterad
Publicerad

I augusti kom en förvarning, och idag kom det officiella beslutet. Migrationsverket avvecklar sin verksamhet i Högsby.

– Beslut har nu fattats om att lämna sammantaget fyra orter under 2021 varav Högsby är en. Anledningen till att vi minskar verksamheten är att antalet asylsökande till Sverige har sjunkit, säger regionchef Åsa Lindberg.

Förhandlingar inleds

Beslutet att lägga ner lokala kontor på fyra orter, varav Högsby alltså är ett, grundar sig i ett minskat behov. Färre söker asyl, och därför behövs inte lika många platser.

Nu inleds en omställningsprocess med förhandlingar, eventuella omplaceringar och andra åtgärder. Först efter det står det klart hur stor övertaligheten är och hur många som riskerar att bli uppsagda.

”Tråkigt besked”

I dag arbetar ett 20-tal personer vid Migrationsverkets kontor i Högsby.

– Det är ett tråkigt besked att behöva lämna till medarbetarna i Högsby. Vi kommer nu att göra vad vi kan för att deras situation ska bli så bra som möjligt under rådande omständigheter, säger Åsa Lindberg.

Mariestad (Västra Götalands län) – en enhet

Borås (Västra Götalands län) – en enhet

Jönköping (Jönköpings län) – två enheter

Högsby (Kalmar län) – en enhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.