Idag förvaras det uttjänta kärnbränslet i vattenbassänger i det tillfälliga lagret CLAB i Oskarshamn. Foto: SKB

Beslut om mellanlager för kärnavfall på gång

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan komma att fatta ett beslut om utökat mellanlager för kärnavfall ”inom kort”, erfar nyhetsbyrån TT. Trots hård kritik från bland annat Oskarshamn, kärnkraftsägarna och myndigheter är regeringens linje dock ännu att vänta med beslut om slutförvaret.

Trycket på regeringen att komma till skott vrids upp ytterligare i och med att den deadline för besked som statliga Vattenfall har satt upp, den 31 augusti, närmar sig. Andra aktörer har snabbt hakat på datumet i sina argument och kräver, i likhet med Vattenfall ett beslut även om slutförvaret.

Kräver besked

Vattenfall, som driver reaktorer vid Ringhals och Forsmark, har pekat på att det nu krävs ett besked för att reaktorer ska kunna startas om efter översyner som ska ske 2024. Framförhållningen kräver det.

Mellanlagret, Clab, i Oskarshamn riskerar annars att fylla hela kapaciteten för sitt nuvarande tillstånd. Följden blir då, enligt kärnkraftsägarna, att det inte finns någonstans att frakta använt kärnbränsle och radioaktivt avfall om några år. Driften och elproduktionen vid kärnkraftverken kan då inte fortsätta som tidigare.

För att undvika en sådan situation föreslog regeringen i somras en nödutgång. Den består i att beslut om tillstånd att utöka mellanlagret i Oskarshamn ska brytas ut från beslutet om slutförvaret i Östhammar, där Forsmark ligger.

I april 2021 intervjuade SVT kommunalrådet i Oskarshamn om kommunens krav på regeringen. Hör mer i klippet – och se bilderna inifrån mellanlagret Clab.

Riskerar fastna

Att behandla det i ett enda, sammanhållet beslut som man gjort hittills, skulle göra att hela beslutet om mellanlagret fastnar i den mer komplicerade frågan om slutförvaret, enligt regeringen.

Den beskrivningen TT får av regeringskansliets jurister uppfattning, innebär att de anser att kärnkraftsägarna och Svensk Kärnbränslehantering (SKB) är för optimistiska om hur lång beredning och tid som krävs för ett sammanhållet beslut.

”Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning”, skrev det ansvariga statsrådet, miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en kommentar till TT häromdagen.

Men förslaget har fått bred kritik av remissinstanserna.

Skälls ut

Bolund skälls ut efter noter av Andreas Erlandsson, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn och riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från samma ort. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de att Miljöpartiet ”måtte vara döva” och verkar vara fullt berett att köra över Oskarhamns företrädare och deras argument om att INTE bryta ut frågan om mellanlagret.

Oskarshamn vill inte riskera att bli den faktiska platsen för slutförvar, något som företrädarna för orten ser en risk för om beslutet om slutförvaret i Östhammar dröjer på obestämd framtid.

Detta har hänt

Svensk Kärnbränslehantering ansvarar för att hantera avfallet från svensk kärnkraft och ägs av kärnkraftsoperatörerna Vattenfall, Uniper och Fortum.

SKB presenterade redan för tio år sedan ett förslag till slutförvar, som sedan har kompletterats med en ansökan om utökat mellanförvar.

Förslaget har sedan dess passerat berörda myndigheter, departement och externa experter. Det ligger nu hos regeringen för beslut inför att det slutligt prövas av mark- och miljödomstolen.

SKB-förslaget bygger på att processen med att få en anläggning för slutförvar i Östhammar på plats inleds samtidigt som frågan om behovet av mer mellanlager i Oskarshamn hanteras.

Detta upplägg om ett sammanhållet beslut om mellanlagring och slutförvar är delvis ett krav från Oskarshamn kommun, som annars befarar att mellanlagret där ska bli en avstjälpningsplats för radioaktivt avfall på obestämd tid. Det är även det upplägg som det befintliga beslutsunderlaget från SKB bygger på.

Källor: SKB och Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.