• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I brevet till Stefan Löfven (S) som Andreas Erlandsson (S) författat ihop med Östhammars kommunalråd Jacob Spangenberg (C) kräver de ett beslut i närtid angående frågan om slutförvar. Foto: Montage SVT

Kommunalrådets krav till Löfven – tidplan för slutförvar av kärnbränsleavfall

Uppdaterad
Publicerad

Om inte regeringen sätter ner foten i frågan om kärnkraftens farliga avfall kommer det få förödande konsekvenser. Det varnar Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) för i ett brev till statsministern. 2023 är mellanlagret för kärnbränsleavfall (Clab) i Oskarshamn fullt. 

– Det finns tillstånd att förvara 8000 ton använt kärnbränsle i Oskarshamn. Den gränsen nås i december 2023. Därför brådskar den här frågan, säger Andreas Erlandsson (S) till SVT. 

Ansökte 2011

Svensk Kärnbränslehantering (SKB) lämnade 2011 in ansökan om att bygga ett slutförvar i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn för att hantera Sveriges kärnavfallshantering. 

2018 tillstyrkte Strålsäkerhetsmyndigheten ansökan och i höstas röstade även Östhammars kommun ja till planerna. 

Nu återstår ett beslut från regeringen.  

– Vi har varit i kontakt med tidigare miljöminister men får inte det gehör som vi vill ha. Därför skickade jag brevet till statsministern, säger Andreas Erlandsson (S).

I SKB:s ansökan om ett samordnat system för hanteringen av använt kärnbränsle i Sverige ingår en utökad kapacitet i Clab upp till 11 000 ton.

Kräver beslut i närtid

I brevet till Stefan Löfven (S) som Andreas Erlandsson (S) författat ihop med Östhammars kommunalråd Jacob Spangenberg (C) kräver därför de ett beslut i frågan i närtid och en tidplan.

– Man riskerar Sveriges elförsörjning på det här viset. Kärnkraften står för ungefär 40 procent utav landets energibehov, säger Andreas Erlandsson.

Brevet registrerades av regeringskansliet den 5 mars och Andreas Erlandsson väntar fortfarande på ett svar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer