Ingvar Persson är sakkunnig i Kärnavfallsrådet som är en rådgivande kommitté som utses av regeringen och arbetar med olika aktörer som berörs av slutförvarsfrågor. Foto: SVT/TT

Kärnavfallsrådet om slutförvar: ”Att processen tar lång tid inte så konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ansökan om slutförvar av använt kärnbränsle kom in för tio år sedan. Att regeringen ännu inte tagit beslut i frågan kritiseras från flera håll. Att processen tar så lång tid är inte så konstigt menar Kärnavfallsrådet och säger att det fortfarande finns svåra frågor för regeringen att ta ställning till.

– Det har till exempel under processens gång kommit upp nya synpunkter och osäkerheter på gjutjärnet som finns i kopparkapseln som ska innesluta kärnbränslet, säger Ingvar Persson som är sakkunnig i Kärnavfallsrådet. 

”Tidsaspekterna svindlar”

Kärnavfallsrådet är en rådgivande kommitté till regeringen i kärnavfallsfrågor. Att bygga och driva ett slutförvar är enligt rådet ett långsiktigt projekt som kan ta upp till 100 år och ska vara säkert i minst 100 000 år. 

– Tidsaspekterna svindlar. Jag tycker inte det är så konstigt att det här tar tid. Regeringen har ett väldigt stort underlag att ta ställning till, säger Ingvar Persson.

Att uppföra och driva slutförvarsanläggningen kräver två separata tillstånd enligt skilda processer i två skilda lagar. Besluten tas av regeringen och Mark- och miljödomstolen.

Kärnbränslet kapslas in i koppar

Svensk Kärnbränslehantering (SKB) har tagit fram en metod där det använda kärnbränslet först kapslas in i koppar och därefter placeras nere i urberget. På regeringens bord ligger just nu en så kallad tillåtlighetsprövning av ansökan för ett samordnat system för Sveriges kärnavfallshantering. Ansökan inkluderar en inkapslingsanläggning och utökning av kapaciteten på mellanlagret (Clab) i Oskarshamn samt ett slutförvar i Forsmark.

Att Clab i Oskarhamn förväntas vara fullt 2023 borde inte bli ett problem även om tillåtlighetsprövning av det nya samordnat systemet drar ut på tiden, enligt Ingvar Persson.

– Finner regeringen att det är enklare att bryta ut prövningen av att öka kapaciteten på Clab tidigare så har de stöd i lagen att göra det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.