Eva Holm är en av initiativtagarna till namninsamlingen. Foto: Edward Dunge

Beslutet i Oskarshamn – politiker säger nej till krav på folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av kommunens politiker röstade för att avslå ”Folkinitiativets” krav på folkomröstning – eftersom den namninsamling som gjorts inte levde upp till kraven.

Frågan om nedläggning av äldreboenden i Misterhult har väckt mycket känslor i Oskarshamns kommun. En protestlista samlade in över 2300 namn, vilket skulle räcka för att kräva en folkomröstning i frågan. Men kommundirektören och jurister bedömde att bara en tiondel av namnen var giltiga.

Felet var att det saknades namnunderskrifter eller namnförtydligande på över 2000 av namnen.

Avvecklingen kommer fortsätta

På måndagens kommunfullmäktige skulle politikerna ta ställning till om de formella kraven var uppnådda, och politikerna var indelade i två läger: i ena sidan M och S som ville avslå folkinitiativet. Andra sidan samlade övriga partier, som ville stoppa avvecklingen tills namninsamlingen kompletterats och en folkomröstning skett.

Men efter debatt var det Moderaterna och Socialdemokraterna som vägde tyngst med 25 av fullmäktiges 49 platser. Beslutet blev alltså att avslå initiativet, uppger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) till SVT Nyheter Småland.

Och avvecklingen av äldreboendena kommer fortsätta.

Betyder detta att frågan ligger bakom er nu?

– Jag hoppas det. Men det är inte omöjlig att någon kommer överklaga ifall beslutet är juridiskt korrekt. Vad jag ser är det inte prövat innan och Folkinitiativet hävdar att villkoren är uppfyllda, säger Andreas Erlandsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer