Foto: TT

Besparingar i Växjö kommun när budgeten klubbats

Uppdaterad
Publicerad

Flera besparingsförslag klubbades igenom på tisdagen och onsdagen när Växjö kommun hade budgetfullmäktige i två dagar. Och budgeten innebär förändringar inom Växjö kommun.

Förslaget att spara pengar på kultur- och fritidsnämnden genom att låta verksamheter flytta ihop i samma lokaler har skapat debatt. Även att delar av tekniska förvaltningens verksamheter ska ut på entreprenad har fått reaktioner. Bland annat sa förvaltningschefen upp sig i protest. Även oppositionen är kritisk mot beslutet.

– De som jobbar i parken gör mer än att klippa gräsmattan. Det kan ju till exempel vara att plocka upp en cykel ur Växjösjön, det kan ju bli en extra kostnad nu. Tekniska förvaltningen är viktig för ungdomars första sommarjobb, men också för kommunanställda som behöver omplaceras eller personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, det handlar om mer än bara pengar, säger Malin Lauber (S) oppositionsråd.

– Det är ju inte så att jobben inte behövs. Ungdomar kommer fortsätta söka sitt första sommarjobb även om det är via företag, säger Anna Tenje (M) kommunalråd.

Höjd skatt

En annan brännpunkt är att det blågröna styret plockar drygt 98 miljoner kronor från Växjöbostäder. Oppositionen hade istället velat höja kommunalskatten med 38 öre.

– Det är inte långsiktigt att ta så stort uttag ur Växjöbostäder. Vad gör man en dag då man inte kan göra ett så stort uttag. Att höja skatten är inget vi gör bara så där för vi har respekt för de som lever på marginalen och har det tufft. Men vi tror det är mer långsiktigt för att säkra välfärden, säger Malin Lauber oppositionsråd (S).

Blickar framåt

Genom att göra olika besparingar på förvaltningarna får kommunen in 87 miljoner kronor, 12 miljoner fås från skatter och stadsbidrag och 24 miljoner från de kommunala bolagen. Pengarna ska gå till omsorg, skola och arbete och välfärd. Men det handlar inte om att det ska göras nya satsningar på till exempel fler lärare, utan att rusta för framtiden, enligt Anna Tenje kommunalråd (M).

– Växjö kommun växer men inte lika mycket som tidigare. Och vi måste göra investeringar i skolor och förskolor och den ekvationen går inte ihop, så nu måste vi omprioritera. Alla Sveriges kommuner står inför ett kärvt ekonomiskt läge och det ser inte ut att lätta framöver. Jag har full respekt för att förändringar skapar oro hos dem som är direkt berörda, men att inte göra något är förödande för då kan vi skära i verksamheten och då blir barn och äldre lidande och det kan jag inte låta ske, säger Anna Tenje (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.