Mattias Carlsson är besviken över att Swedbank ska stänga ner sina kontor i slutet av mars i år. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Besvikelse över stängda bankkontor på Öland: ”Ett svenskt fenomen”

Uppdaterad
Publicerad

Ölands bank stänger sina bankkontor i Mörbylånga och i Löttorp. Bankerna läggs ner redan den 24 mars i år.

Mattias Carlsson sitter med i Sparbanksstiftelsen Kronan och driver flera ICA-butiker på Öland. Han är mycket besviken på ledningens belslut att stänga bankerna på Öland. Han menar att det handlar om en symbolfråga.

– Det är ju inte frågan om att det går dåligt. Några direkt vinster är det ju inte. Det är ju bara en försämring av service, säger han.

”Svenskt fenomen att centralisera”

Öland har en av landets äldsta befolkning och många kan inte hantera internet. Carlsson menar också att man borde vänta några år med att lägga ner bankerna. Ett besked om att lägga ner bankerna inom två månader är helt fel tycker han.

– Jag tycker också att det är sorgligt och att det verkar vara ett svenskt fenomen att vi ska centralisera allt. I Norge och Danmark gör man tvärtom, säger Mattias Carlsson.

Mårten Lindberg, vd på Ölands bank, svarar att banken följer kundernas utvecklande beteende.

- Allt fler kunder gör ärenden digitalt istället för att komma till kontoren. Efter stängningen får all personal följa med till kontoret i Borgholm och ingen kommer att förlora jobbet, säger han.

TV: Så tycker smålänningar om digitaliseringen

Ölands bank. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.