De fyra dataintrången ska ha skett i oktober och november 2015. Foto: Julia Lindström/SVT

Bevisning i fokus under rättegångens första dag

Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot den 18-årige man från Växjö som misstänks ha utsatt storbankerna Swedbank och Nordea för överbelastningsattacker för två år sedan. SVT Nyheter Småland var på plats vid Växjö tingsrätt.

Under den första av tre förhandlingsdagar lyfte kammaråklagare Anna Svedin bevisningen mot mannen som misstänks för fyra fall av grovt dataintrångsbrott.

– Bevisningen är huvudsakligen teknisk. Det är dels information som har återfunnits i den misstänktes dator och telefon, dels information som vi har fått via rättshjälp från England och Frankrike i form av databasar som har lagrats där.

it-attacker mot banker

Dragit ut på tiden

De fyra dataintrången ska ha skett i oktober och november 2015. Enligt Anna Svedin är det just den internationella hjälpen som har gjort att åtalet och därmed även rättegången dragit ut på tiden.

– När det gäller brott på internet är det sällan det håller sig lokalt till ett land. Vi fick i ett relativt sent skede in informationen från England och Frankrike. Sedan har vi behövt begära en rättslig hjälp för att vi de facto ska kunna använda den under rättegången.

”Hade inte någon stor erfarenhet”

18-åringen har delvis erkänt brotten, men säger att han haft rollen att visa andra hackers hur man skulle göra för att hacka sig in hos bankerna.

– Vår inställning är att hans roll är så liten att han kan inte ensam ha orsakat den skada som påstås. Det är en kille som var 16 år när det hände och som inte hade någon stor erfarenhet. Han var i någon sorts upplärningsfas och har testat sig fram, säger Gunnar Larsson, advokat.

Rättegången fortsätter under tisdagen och onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet