Erik Fichtelius är arbetsledare för projektet med den nationella biblioteksstrategin. Foto: SVT/Pontus Lundahl TT

Biblioteken ska bli mer digitala

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades ett första utkast till den nationella biblioteksstrategin under en regional bibliotekskonferens i Kalmar. Ett av budskapen var att bibliotekets material måste bli mer tillgängligt digitalt.

– I dag googlar du och kan hamna i filterbubblor eller falska nyheter. Biblioteken har källkritiskt granskat material men någon måste digitalisera och göra det tillgänglig, säger Erik Fichtelius som är arbetsledare för projektet. 

Samarbete med Wikipedia

Ur dagens utkast från strategin finns bland annat följande förslag: 

Ett gemensamt digitalt riksbibliotek som är en hemsida med gemensam sökfunktion för alla landets bibliotek.

Ett lånekort som fungerar över hela landet.

Men också ett samarbete med informationstjänsten Wikipedia för att öka tillgängligheten till originalkällan som ofta finns på biblioteken.

Samma utmaning som andra

Under arbetet med utredningen har den viktigaste frågan varit samma som för många andra branscher just nu. 

– Hur ska man klara omställningen till en digital värld. Det kan låta lite töntigt att prata om den nya digitala världen i dag, men för biblioteken är den omställningen väldigt påtaglig, säger Erik Fichtelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.