Biljetter till Melodifestivalen säljs dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Flera olika företag köper upp biljetter till konserter och arrangemang för att sedan sälja dem dubbelt så dyrt på nätet. Helt lagligt.

Det finns en mängd olika företag på nätet som specialiserar sig på att köpa upp en stor mängd auktoriserade konsertbiljetter vid biljettsläpp – för att sedan sälja dem dubbelt så dyrt på sin egen sajt.

Enligt Konsumentverket är den här typen av marknad helt laglig.

– Det är en fri marknad som råder, lagstiftningen ser ut så här i nuläget. Vi kan inte göra något åt att priset höjs, säger Sanna Jonasson som är jurist på Konsumentverket.

Slutsålt på några minuter

När det var biljettsläpp för Melodifestivalens delfinaltävling i Vida arena i Växjö tog de snabbt slut. En av dem som bänkade sig framför datorn för att köpa biljetter är Anna Gustafsson från Åseda.

Trots att hon ställde sig i kö i datorn direkt när försäljningen öppnade blev hon utan biljetter.

– Vida Arena i Växjö tar flera tusen personer. Jag kunde inte tro det var sant.

Flera olika sajter

Det är Ticketmaster som är auktoriserad återförsäljare av biljetterna till Melodifestivalen. Men trots det går det med en enkel sökning på nätet att hitta olika företag som säljer biljetter till samma arrangemang, fast till ett mycket högre pris.

En av dem är företaget biljettnu.se som vid flera olika tillfällen anmälts till Konsumentverket för uteblivna eller försenade konsertbiljetter.

– Vi har ett pågående tillsynsärende gällande biljettnu.se där vi utreder företagets bristfälliga information till konsumenterna. Det handlar bland annat om vilseledande marknadsföring, säger Sanna Jonasson på Konsumentverket.

Upprörd bransch

En av medarrangörerna till Melodifestivalen är Blixten & co som bland annat organiserar arrangemanget och marknadsför biljettförsäljningen till Ticketmaster. De vill nu gå ut med en varning till konsumenter som köper andrahandsbiljetter.

– Konsumenten kan aldrig vara säker på att biljetten som köpts är äkta. Vi har erfarenhet från tidigare arrangemang av Melodifestivalen att flera olika personer köpt en och samma biljett, de har blivit lurade helt enkelt, säger Karin Westman som är biljettansvarig för Blixten & co.

Bildat förening

Flera olika konsertarrangörer har gått samman och bildat föreningen Livemusik Sverige. De har bland annat adresserat politiker med kravet på en lagändring som försvårar möjligheten för att mindre seriösa aktörer på marknaden ska trissa upp priserna.

– Det finns ett svalt intresse gällande den frågan bland politikerna. Det enda vi kan göra är att försöka begränsa maxantalet biljetter vid varje inköp, idag tillåter vi sex biljetter per köp, säger Karin Westman.

Hur är det möjligt för dem att köpa hundratals biljetter på en gång?

– En konsertbiljett är inte knuten till ett personnummer. Köparen skapar flera olika fejkade mejladresser och namn som används för att köpa biljetterna. Vi har sett samma typ av namn men med olika efterföljande siffror i stigande ordning. Men exakt hur det går till är jag osäker på, säger Karin Westman.

– Det här är en ful bransch, man undrar hur det kan få gå till så här, säger en kvinna som vill vara anonym och som nyligen köpt biljetter till Melodifestivalen via biljettnu.se.

Enligt den auktoriserade biljettförsäljaren finns det ett fåtal spridda platser kvar till Melodifestivalens tv-sändning i Växjö.

SVT Nyheter har försökt nå biljettnu.se för en kommentar men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.