• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Biskop Fredrik Modéus uppmanar till ett annorlunda julfirande Foto: Cecilia Broke/SVT

Biskopen om böneutropen: ”Fler måste träda fram för en sansad debatt”

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Fredrik Modéus vädjar nu till muslimer att delta i debatten om böneutrop i Växjö. Bilden av islam måste nyanseras, det är bra för ett samhälle om religionen får synas och ta plats, menar han,

Det har varit några tuffa veckor för biskopen sedan han offentligt gick ut och stöttade stiftelsen Växjö Muslimer och dess ansökan om att få ha böneutrop varje fredag. Han har fått många mejl med otrevliga påhopp och grova generaliseringar.

– Många uttrycker sin starka åsikt. De är rädda om sitt land och det som format landet under lång tid. Jag respekterar dem samtidigt som jag skulle önska att man kunde framföra sina åsikter öppet och inte anonymt, säger Fredrik Modéus till SVT Nyheter Småland.

”Religionen har en plats i vårt samhälle”

Biskopen förstår invändningarna och att många värjer sig mot det de upplever destruktivt och att det finns destruktiva tendenser i islam.

– Men det är inte hela bilden, betonar han. Religionen har en plats i vårt samhälle, sen måste uttrycken prövas mot det som är så viktigt i vårt land som har med öppenhet, demokrati och jämlikhet att göra.

De starka reaktionerna visar tydligt att det som nu behövs är lugna, kloka och sansade samtal, menar biskopen. Det hjälper inte att slänga grova ord och svordomar på varandra.

Efterlyser muslimer i debatten

I de samtal Fredrik Modéus efterlyser hoppas han på många aktörer, inte minst muslimer.

– I det här fallet tror jag att de muslimer som känner igen sig i att de vill ha integration och själva upplever sig som öppna och demokratiska och värnar om jämlikhet nu ska träda fram så att vi får ett offentligt samtal.

Fredrik Modéus har ännu inte haft någon kontakt med imamen i Växjö, Isamil Abu Helal, angående böneutropen, men han hoppas att ett samtal ska bli av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet