Det är omskakande uppgifter som väcker starka känslor och gör ont att ta in, säger Biskopen Fredrik Modéus till SVT Foto: SVT

Biskopens ord om misstänkta barnvåldtäkterna: ”Omskakande”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är omskakande uppgifter som väcker starka känslor och gör ont att ta in, säger biskopen Fredrik Modéus till SVT, efter att en man med hög position inom en församling i Kronobergs län misstänks för upprepade grova våldtäkter mot barn.

Det var i slutet av förra veckan som en mannen anhölls, misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten släppte honom på måndagen eftersom bevisen inte var tillräckligt starka, men misstankarna kvarstår.

Det är inte känt om brotten ska ha skett i samband med hans uppdrag.

Biskop Fredrik Modéus kommenterar i ett mejl till SVT Småland.

– Det har kommit till min kännedom att en förtroendevald i en av stiftets församlingar har misstänkts för grov våldtäkt mot barn. Det är omskakande uppgifter som väcker starka känslor och gör ont att ta in. Barn har rätt till trygghet och det är alltid vår uppgift att värna och skydda dem.

Upp till kyrkofullmäktige

Han påpekar att han inte tar ställning i det enskilda fallet eftersom rättsprocessen pågår och ingen dom har fallit. Frågan om mannens framtid kommer beslutas lokalt.

– Som förtroendevald är man vald utifrån förtroende och det är upp till det lokala kyrkofullmäktige att ta ställning till personens fortsatta uppdrag. I min bön innesluter jag alla som på olika sätt drabbas och lider i den uppkomna situationen.

SVT Nyheter Småland har sökt kyrkoherden i församlingen utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer