Hör Björn Karlsson berätta om hockeyskadornas konsekvenser i klippet. Foto: Daniel Marsfeld/SVT

Efter åtta hjärnskakningar var Björns hockeykarriär över

Publicerad

Björn Karlssons ishockeykarriär fick inget lyckligt slut. Efter åtta hjärnskakningar sa huvudet ifrån och han hade inget annat val än att lägga skridskorna på hyllan.

Efter att ha representerat lag som Tingsryds AIF, Växjö Lakers och IK Oskarshamn blev Björn Karlsson till sist tvungen att avsluta sin hockeykarriär.  

– Det var en sorg. Jag har levt med hockeyn sedan jag var liten och strävat efter att bli så bra som möjligt, så det var inget roligt beslut, säger Björn Karlsson.

Hör Björn Karlsson berätta i klippet ovan om hur huvudskadorna påverkar hans liv idag.

Sömnproblem

Idag, två år senare, känner den 32-årige tvåbarnspappan fortfarande av sviterna från huvudskadorna, som han fått lära sig att leva med.

– Jag har svårare att koncentrera mig, jag blir lättare irriterad och jag har sömnproblem. Jag kanske alltid har haft lite av de besvären men det har blivit mycket värre, berättar Björn Karlsson.

Halverat antal hjärnskakningar

Huvudskador inom ishockeyn är ett problem som även Ishockeyförbundet placerat under luppen. I arbetet med att minska antalet huvudskador på isen, sjösatte förbundet 2018 projektet “Svensk ishockeys nollvision”.  

Arbetet har givit resultat och på två år har man lyckats halvera antalet hjärnskakningar i bland annat herrarnas SHL och damernas SDHL.

Går åt rätt håll

– Jag tycker att det är jättebra att det går åt rätt håll. Det var bra att det blev så uppmärksammat där kring 2017 när det var så många skador. Det tror jag hjälpte. Jag tror man började prata mer om det inom ishockeyn och även i omklädningsrummen, säger Björn Karlsson som dessvärre inte tror att det kommer gå att få att få bort samtliga huvudskador från sporten. 

– Nej, allt går ju inte. Det kommer alltid vara olyckor och det händer att folk krockar, säger Björn Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.