Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Martin Thörnberg hur hjärnskakningen mot Örebro 2019 påverkar honom ännu i dag. Foto: C-more/Mikael Fritzon/TT

Martin Thörnberg drabbades av kristallsjuka efter hjärnskakningen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärnskakningar inom svensk elithockey har halverats de senaste tre säsongerna. Men HV-ikonen Martin Thörnberg känner fortfarande av hjärnskakningen han drabbades av 2019.

– Jag fick kristallsjukan, som gör att jag känner mig yr ibland, efter den smällen.

I klippet ser du Martin Thörnberg kommentera tacklingen som gav honom en hjärnskakning.

Det var i en match mellan Örebro och HV71 i december 2019 som Martin Thörnberg åkte på en tackling mot huvudet i mittzon när han skulle dumpa pucken under ett powerplay.

– Det är väl den typen av tacklingar man måste försöka få bort, säger Martin Thörnberg, som i dag spelar hockey i division 1 med HC Dalen.

Ishockey en fysisk sport

Men samtidigt tycker han det är viktigt att ishockey förblir en fysisk sport. Han tycker också en del av ansvaret ligger på den som ska ta emot tacklingen.

– Har du pucken så är du tacklingsbar, det måste man vara beredd på och hålla uppsikt över. Det är ju tacklingar mot spelare som inte är puckförande som vi måste stävja, säger Martin Thörnberg.

Han tycker att ungdomsishockeyn måste bli ännu bättre på att utbilda spelare kring detta med spelförståelse och att hålla uppsikt när man är tacklingsbar.

Stort mörkertal

Martin Thörnberg tror att mörkertalet när det gäller hjärnskakningar är ganska stort inom svensk hockey.

– De här mindre smällarna man får, som man kanske inte tar så stor notis om, kan ju också ge hjärnskakning som kan ge konsekvenser på lång sikt.

Men trots att det finns en oro för att drabbas av nya smällar mot huvudet fortsätter 39-åringen att spela hockey – nu i HC Dalen.

– Det är ju kärleken till idrotten som gör att man håller på.

SDHL (damligan):

2018/19 – 35

2019/20 – 22

2020/21 – 8

SDHL (herrligan):

2018/19 – 70

2019/20 – 60

2020/21 – 35

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.