Debattören och läkaren Mats Reiner tycker det är fel att bygga för elöverkänsliga. I klippet hör du honom berätta mer om varför. Foto: SVT

Läkare: Björntjänst att bygga för elöverkänsliga

Uppdaterad
Publicerad

Mats Reiner är barnläkare och debattör och tycker att det är fel att bygga bostäder för elöverkänsliga.

– Jag är väldigt förvånad, säger han.

Västerviks kommun utreder möjligheten att bygga särskilda boenden för upplevt elöverkänsliga. Men det är en känslig fråga.

– Det vore lika tokigt som att ge bantningspiller till anorektiker, säger Mats Reimer.

Omfattande forskning där bland annat blindtester utförts för elöverkänsliga visar inte på något samband mellan exponering av elektromagnetiska fält och symptomen.

Vanföreställningar

– Deras lidande är ju verkligt men vi hjälper dem inte genom att gå med på deras vanföreställningar, det är att göra dem en björntjänst, säger Mats Reimer.

Västerviks kommun verkar medvetna om forskningen , men vill ändå utreda möjligheten att bygga för elöverkänsliga. Vad tänker du om det?

– Då har kommunen ändå sagt att elöverkänslighet finns. Det finns ju personer som skulle kunna komma ur sin vanföreställning och inte vara inspärrad i sin bostad på någon avlägsen plats.

Men det här klassas ju nu som en funktionsnedsättning, hur kommer det sig?

– Ja, det är lite olyckligt att Socialstyrelsen gör det. Det är att uppmuntra en sjukdom om inte finns, menar Mats Reimer.

Så istället för att elsanera skulle man kunna sätta upp en skylt: ”Här är det elsanerat” , är det så du menar?

– Om man verkligen tror på det så hjälper det lika bra. Sedan kan man ju inte ljuga för folk. Men det är i princip rätt, det skulle funka lika bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.