Karin Fluor är elöverkänslig och vill se särskilda bostäder för drabbade i Västerviks kommun. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Karin är elöverkänslig sedan 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Karin Fluor har genom Funktionshinderrådet lyft frågan till Västerviks kommun om särskilda boenden för upplevt elvöverkänsliga. Kommunen utreder nu frågan.

Karin Fluor bor i Uknadalen i Västerviks kommun. Hon är elöverkänslig samt sekreterare i Elöverkänsligas förening i Kalmar län.

– Vi som elöverkänsliga måste alltid försvara och förklara oss, säger hon.

Hon upptäckte sina problem med elöverkänslighet i början på 90-talet. Hon får ofta huvudvärk, utslag och känner sig trött och märker till och med av om grannen flyttar sin laptop till köket som ligger vägg i vägg. Hon håller avstånd från sin bildskärm, datorn är inkapslad i en låda och hon använder folie för att skärma av från strålning.

Erkänd funktionsnedsättning

Elöverkänslighet klassas inte av Socialstyrelsen som en sjukdom. Men det är idag av FN, och även Socialstyrelsen, en erkänd funktionsnedsättning. Arbetet med att göra samhället tillgängligt för alla med funktionsnedsättningar gäller därmed även de elöverkänsliga.

– Vi har ställt frågan till kommunen med en önskan om ett hus som ligger avlägset från grannar och mobilmaster. Vi har några som är i akut behov, säger Karin Fluor och berättar att skärmade kablar, inga trådlösa apparater samt gasspisar är några av önskemålen.

”Vill ha tillgång till allt”

Det kommunala bostadbolaget Västervik Bostads AB utreder nu möjligheten att bygga särskilda bostäder. Utredningen beräknas vara klar till sommaren.

– Det är många gånger man har tänkt att man inbillar sig och så åker man dit. Ingen vill ju vara elöverkänslig men jag vill ju ha tillgång till allt som alla andra, säger Karin Fluor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.