Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmalil Frank berättar i videon om sin karriär, från dyslexi till att bli barnboksförfattare. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Emmalill blev barnboksförfattare trots dyslexi: ”Det är ett drömjobb”

Publicerad

Ölänningen och författaren, Emmalill Frank, illustrerar och skriver barnböcker. Men resan mot författarskapet var varken enkel eller självklar.

-  I början skickade jag mina manus till olika förlag, men ingen nappade, säger hon.

Hemma på norra Öland har Emmalill sin ateljé. Här skapar hon en värld där fakta möter fantasi och fiktion. Men vägen till författarskapet har varit lång och kantats av en hel del tvivel.

– Jag kände mig dålig när jag gick i skolan, för att skolan är uppbyggd på att skriva och läsa. Jag hade jättesvårt att lära mig. Men när jag fick göra det på mitt sätt gick det mycket bättre, säger Emmalill Frank.

Sedan flera år tillbaka har Emmalill illustrerat, men bara som en hobby. Tills en dag 2014 då hon bestämde sig för att ta steget och våga satsa på skrivandet och ritandet på heltid. Ett stort steg eftersom hon under en längre tid kämpat med motgångar på skrivfronten på grund av sin dyslexi.

Fokus på djur

I dag har hon skrivit och illustrerat fem barnböcker. Alla inspirerade av djur. Med en blandning av fakta, fantasi och humor vill hon att kunskapen lättare ska nå barnen.

– Så fort jag hittar roliga namn på djuren börjar jag leta efter dokumentärer och läser mycket om dem, säger Emmalill Frank.

I videon ovan berättar hon mer om hur reaktionerna har varit hittills.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet