Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dima Bitar är doktorand på Linnéuniversitetet och barnmorska berättar om Sadima-appen. Foto: Farhad Khalili/SVT

Ny app ska hjälpa arabisktalande inför förlossningar

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp på Linnéuniversitetet har skapat en app för arabisktalande gravida kvinnor som annars riskerar att få sämre vård på grund av brister i det svenska språket. Genom text, bild och ljudfiler får kvinnorna information om graviditet, förlossning och preventivmedel.

Målet med gratistjänsten Sadima är att gravida kvinnor eller de som vill veta mer om graviditet och preventivmedel och som på grund av bristande språk får sämre vård ska kunna ta till sig mer kunskap via appen.

– Man har sett i studier att arabisktalande kvinnor eller utrikesfödda kvinnor generellt har försämrad hälsa jämfört med inrikesfödda kvinnor, genom att de har sämre graviditetsutfall, när det gäller båda barnet och mamman. Man har också sett ett behov av att underlätta barnmorskors arbetssituation och lätta på deras arbetsbelastning, säger barnmorskan och doktoranden på Linnéuniversitetet Dima Bitar.

Vill lägga till fler språk än arabiska

Appen används nu i Region Kalmar och Region Kronoberg och Dima Bitar hoppas att den utvecklas med fler språk framöver.

– Tanken är att det ska användas nationellt i hela landet och vi behöver sprida information om den, så att folk känner till den, säger Dima Bitar.

Vad hoppas ni appen ska ge för esultat?

Appen Sadima har utvecklats av Linnéuniversitetet

– Vi hoppas att det här ska öka kvinnors kontroll över sin egen hälsa genom att öka deras kunskap och förståelse om graviditet, förlossning och preventivmedel, säger Dima Bitar.

Projektet finansieras av Vinnova och familjen Kamprads stiftelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer