Blixtar och åska på vintern är ovanligt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/TT

Blixten slog ned mitt i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i snöstormen syntes blixtar på himlen längs med Kalmarkusten. Fenomenet är ovanligt, men kan förklaras av det allmänt labila vädret, säger SVT:s meteorolog.

Det blåser och snöar rejält längs Kalmarkusten på onsdagseftermiddagen. På väg tillbaka från en inspelning såg SVT:s reportrar Karin Ahlgren och Niclas Wimmerberg blixtar på himlen strax norr om Ålem i Kalmar län.

– Det var två, tre stycken. Jag fattade först inte vad det var, säger Niclas Wimmerberg, som dessvärre inte hann få upp kameran för att fånga det märkliga väderfenomenet på bild.

Januaristormen

På SVT Nyheter Smålands facebooksida uppger flera boende i Kalmar län att de både sett och hört åskan under tisdagen och onsdagen.

Ovanligt på vintern

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist säger att åska på vintern är mycket ovanligt, men kan förklaras med att vädret i allmänhet är labilt i området.

– Det är inte omöjligt, men definitivt ovanligt. Åska är ju generellt ett sommarfenomen. Men det kan uppstå när luften rör sig mycket upp och ner genom atmosfären, säger han.

Varm luft från havet möter snöby

På sommaren uppstår åska över havet när luften är varm och havet är kallt. På vintern kan det motsatta hända: Havet är varmare än den omgivande luften och moln som legat över havet och värmts upp virvlar upp bland den kalla luften och skapar åska.

Fenomenet uppstår oftast bara över havet, men i kombination med starka snöbyar och blåst kan åskan ha dragit in mot kusten.

Fortsatt blåsigt under kvällen

Prognosen för onsdagskvällen och natten visar på fortsatt blåst och snö i Kalmar län och på Öland. Om det blir fler lokala åskväder återstår att se.

– Det är fortsatt ganska mycket snöbyar men däremot ser vinden ut att avta. Vattenståndet kommer att sjunka i och med att vinden avtar men det kommer gå ganska långsamt, säger Nils Holmqvist.

Såg du blixtar i snöovädret? Har du bild? Hör av dig till smaland@svt.se eller 0470-778800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet