Blocköverskridande styre i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en koalition med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna som kommer att styra i Sävsjö.

På måndagen blev det klart att Sävsjö kommun de kommande fyra åren får en ny politisk karta. Den sedan länge starka borgerliga Alliansen har minskat till en knapp majoritet med 21 av 39 mandat.

– Nu när vi samarbetar med Socialdemokraterna får vi ett något större och stabilare styre. Vi har tillsammans 25 mandat, säger kommunalrådet och kristdemokraten Stefan Gustafsson.

Samtliga allianspartier utom Kristdemokraterna tappade röster i valet. Folkpartiet hamnar utanför kommunfullmäktige. Förhandlingen att få till ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna strandade, och Moderaterna bildar istället opposition. Men Stefan Gustafsson tycker inte att den nya koalitionen är udda.

– Kommunpolitik är inte som rikspolitik. KD, S och C har ett gemensamt engagemang. Vi har samma syn i många frågor, säger Stefan Gustafsson som föreslagits till posten som kommunstyrelsens ordförande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.