Jörgen Barrdahl från Växjö har gett blod fyra gånger om året i 25 år. I dag blev han till på köpet testad om han har haft corona Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här provtas blodgivare för antikroppar – se när Jörgen Barrdahl tar testet

Uppdaterad
Publicerad

I dag började Region Kronoberg att testa de som ger blod för antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Vi träffade Jörgen Barrdahl som var inbokad på blodgivningen i Växjö.

Jörgen Barrdahl har gett blod fyra gånger om året i 25 år och han tycker att det är bra att Regionen har börjat med dessa tester.

– För mig är det här testet inte jätteviktigt, jag skulle varit här ändå. Jag ser det här mest som en bonus, säger Jörgen Barrdahl.

Testar alla blodgivare

Region Kronoberg beslutade förra veckan att testa blodgivare för antikroppar, för att få en bild över hur utbrett coronaviruset är i länet. Hur stor andelen är kommer redovisas veckovis för smittskyddet, men även enskilda blodgivare kommer att få veta om de bär på antikroppar.

Provet som tas i samband med blodgivningen analyseras och resultatet kommer inom en månad.

Om man har antikroppar mot covid-19 i blodet så betyder det att man har haft viruset i kroppen. I dagsläget vet ingen i vilken omfattning en person är immun mot sjukdomen, även om man bär på antikroppar.

Se när Jörgen Barrdahl lämnar blod – och testar sig för antikroppar – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.