Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att testa enskilda individer för antikroppar är i nuläget inte aktuellt i Kronoberg, enligt verksamhetschefen för klinisk mikrobiologi i region Kronoberg Oskar Ekelund. Foto: SVT

Region Kronoberg redo att använda antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad
Region Kronoberg är redo att använda antikroppstester på personalgrupper där det finns bekräftad spridning av covid-19. Testerna ska visa hur omfattande spridningen har varit inom den enskilda personalgruppen.

Regionen har under en längre tid bara testat patienter med misstänkt covid-19 för antikroppar.

– Vi har genomfört antikroppstester på patienter som haft en sjukdomsbild som tydligt talar för covid-19 men där patienten inte testats positivt genom vanliga tester, säger verksamhetschefen för klinisk mikrobiologi på region Kronoberg Oskar Ekelund.

Kan testa vårdpersonal

Antikroppstestningen har skett genom ett kinesiskt snabbtest som har en felmarginal på omkring fem procent, berättar Oskar Ekelund och tillägger att regionen nu förskaffat nya tester.

– Nu har vi tester som kräver mycket mer avancerade analysinstrument och där tillförlitligheten är klart högre, säger han.

I nuläget står regionen redo att testa enskilda vårdpersonalgrupper för antikroppar, där det finns bekräftad spridning av covid-19. Syftet med testerna är att få en bild av hur omfattande spridningen har varit i den specifika personalgruppen.

Krävs nationella direktiv

Testningarna kan dra igång när regionens smittskydd- och vårdhygienavdelningar bedömer att en vårdpersonalgrupp kan vara lämplig att testa. I ett senare skede kan det bli aktuellt att dra igång en storskalig testning för antikroppar. Men för att det ska ske krävs nationella direktiv, enligt Oskar Ekelund.

Frågan om immunitet

Många hoppas på att ett positivt antikroppstest ska visa att man också är immun för framtida covid-19-infektioner. Men forskarna vet ännu inte säkert om det är fallet. Och om man skulle bli immun vet forskarna inte hur länge immuniteten varar.

Klicka på spelaren för att höra mer om regionens antikroppstester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet