Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett amerikansk bioteknikföretag har fått lovande resultat från en första vaccinstudie för att stoppa coronapandemin, nu går försöken in i fas två. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Post, Polis och barnomsorg – nu ska fler grupper testas i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad
Fler personer inom samhällsviktiga verksamheter ska inom några veckor kunna testas för corona i Kronoberg. Det är resultatet av ökad testkapacitet i Växjö och att Sveriges 21 regioner gemensamt beslutat att ta ansvar för provtagningen.

Tidigare har coronatesterna varit förbehållna personer som antingen själva varit äldre på boenden, patienter på sjukhus, riskgrupper och personer som jobbar inom sjukvård och omsorg.

Men nu ska Region Kronoberg utöka testningen till personer i så kallade ”prioriteringsgrupp 3”, personal inom övrig samhällsviktig verksamhet, till exempel polisen, barnomsorgen eller posten (se fler exempel i faktaruta). Men det betyder inte att alla inom dessa grupper får testas – regionen gör en bedömning efter om personen har en nyckelposition och deras egen testkapacitet.

Hur många tester som man kommer kunna göra kunde inte regionrådet Mikael Johansson svara på.

– Det är inte siffran i sig som är det viktiga. Vi ska testa där det finns ett behov av det, säger han.

Se mer om den utökade testningen i klippet.

Detta är prioritetsgrupperna

Visa
  1. Patienter, personer i riskgrupper och boende i omsorgen
  2. Personal i vård och omsorg
  3. Personal i annan samhällsviktig verksamhet – till exempel energiförsörjning, banker, handel och industri som tillverkar medicinsk utrustning eller andra varor som är direkt nödvändiga för samhället, hantering av avlidna, posttjänster och infrastruktur för elektronisk kommunikation, produktion av driksvatten, snöröjning, livsmedelstransporter, slakterier, militär, riksdag och regering, skola och barnomsorg, polis och domstolar.
  4. Övriga relevanta delar av samhället

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet