Spela klippet för att höra smittskyddsläkaren om varför regionen inte provtagit fler personer tidigare. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Smittskyddsläkaren i Kalmar: ”Därför testar vi inte ännu fler ”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt regeringen ligger ansvaret för att provtagningen av covid-19 ska nå målet om 100 000 tester i veckan hos regionerna. Något som har fått många personer att fråga sig varför inte regionerna gör mer för att kunna testa fler.

– Man kan inte provta hej vilt utan att ha ett syfte, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar län.

Regeringens målsättning är att 100 000 personer ska testas för covid-19 i veckan, men i dagsläget testas bara en tredjedel så många. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ligger ansvaret på regionerna, något som har fått flera personer att ifrågasätta varför regionerna inte har gjort mer tidigare.

– En sådan här storskalig provtagning kräver många logistiska överväganden, det är så många delar inblandade och så många steg som måste fungera, säger Lisa Labbé Sandelin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Utökar provtagningen i både Kalmar och Kronobergs län

Region Kalmar län har nu börjat provta en större del av sjukvårdspersonalen för att upptäcka covid-19 och hoppas på att kunna provta uppemot 700 personer i veckan.

Samtidigt gör sig region Kronoberg redo för att inom kort även börja testa personer som tillhör MSB:s kategori tre, personer som ingår i samhällsviktig verksamhet, och arbetar för att växla upp provtagningen ytterligare. Från 700 tester i veckan till omkring 2 000 Kronobergs län.

I klippet hör du Lisa Labbé Sandelin resonera kring varför man inte testat fler personer tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet