Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu ska fler inom sjukvården testat för covid-19, och snart kan även andra yrkesgrupper få testa sig, enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. Foto: SVT

Region Kalmar: Uppemot 700 inom vården ska testas varje vecka

Publicerad
Från och med denna vecka ska region Kalmar län testa 300 till 700 vårdanställda i veckan.
– Syftet är att man ska kunna gå tillbaka till tjänst om man har ett negativt provsvar. För nu ska man ju vara hemma vid minsta symptom och då blir ju sjukfrånvaron stor i vissa verksamheter, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Testning av vårdpersonal har sedan en tid tillbaka redan genomförts kontinuerligt i flera regioner i landet, bland annat i grannlänet Kronoberg. Något som har väckt reaktioner hos flera invånare i Kalmar län.

– Vi tvingades prioritera mycket hårdare. Vi har haft brist både på testpinnar och reagenser. Trots att vi är grannlän så har vi olika förutsättningar och det går inte alltid att låna heller för vi använder olika metoder, säger Lisa Labbé Sandelin.

Under veckans första dagar har man provtagit omkring hundra personer dagligen och enligt regionens beräkningar kommer det finnas ett behov av att testa mellan 300 och 700 personer inom sjukvården och omsorgen i veckan.

– Förhoppningen är att vi ska kunna provta så många som behöver provtas. Sen får vi se hur vår kurva kommer att se ut framöver när vi kan provta fler, om det ändrar bilden av hur det ser ut i vårt län, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet