Regionen har fått många frågor om antikroppstester. Foto: Adam Ihse / TT

Region Kalmar utökar coronatestningen från och med nästa vecka

Publicerad

Från och med nästa vecka utökar region Kalmar län coronatestningen till att omfatta misstänkt smittad personal inom hälso- och sjukvård, kommunal omsorg och personlig assistans. Anledningen till att utökningen har dröjt beror på brist på reagens och provtagningspinnar.
– Tills för en vecka sedan var det brist på provtagningsmateriel, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Sedan flera veckor tillbaka testar regionen inneliggande patienter för covid-19. Men från och med nästa vecka utökas alltså testningen till att även omfatta misstänkt smittad personal inom hälso- och sjukvården, den kommunala omsorgen och personlig assistans.

– Syftet är att medarbetare ska kunna återgå till arbetet tidigare om man inte är infekterad, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Måste komma överens om testning

Testningen ska ske vid den hälsocentral som personalen ifråga är listad. Men testning får inte ske förrän den misstänkt smittade personalen och den närmsta chefen har kommit överens om att personalen ska testas.

Om det visar sig att personalen är smittad av coronaviruset ger ansvarig läkare förhållningsregler. Är det inte covid-19 ansvarar patienten själv för att ta kontakt med sin chef för att komma överens om att gå tillbaka till arbetet eller inte.

Regionen kan inte säga en siffra på hur många som ska testas. Allt är beroende av tillgången på reagens och provtagningspinnar.

Inväntar nationellt stöd

Regionen har fått många frågor om antikroppstester från privatpersoner som vill veta om de varit infekterade med covid-19, enligt Lisa Labbé Sandelin. Men i nuläget kommer inte antikroppstester att ske.

– Det kvarstår ännu många frågor om antikroppstesterna. Just nu inväntar vi nationellt stöd kring vem ska provtas. Det kvarstår nämligen ännu arbete kring när vi kan använda antikroppstesterna i det vanliga rutinarbetet, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet