Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera dagar utan coronapatienter på IVA i Kalmar län Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Flera dagar utan coronapatienter på IVA i Kalmar län

Publicerad
Sedan ett par dagar tillbaka har ingen patient vårdats på intesivvårdsavdelning i Kalmar län till följd av covid-19, det är första gången på närmare två månader. Antalet covid-patienter som vårdas på vanlig medicinavdelning har också minskat de senaste dagarna.

– Vi har idag 21 patienter som får sjukhusvård, vilket är något färre än tidigare. Och fortfarande är det så, sedan ett par dagar tillbaka, att vi inte har någon patient som vårdas på intensivvårdsavdelning, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar län.

Vad minskningen beror på vet man inte säkert, men från regionens håll tror man att det är en kombination av en minskad smittspridning i samhället och att man har blivit bättre på att skydda de som blir allra sjukast av coronaviruset.

Oro för sommaren

Samtidigt betonar Lisa Labbé Sandelin att man som samhällsinvånare fortsatt måste följa restriktioner och rekommendationer och att det mycket väl skulle kunna komma en andra våg av smittspridning då antalet smittade återigen ökar. Särskilt nu när sommaren kommer med semestersugna svenskar.

– Om antalet fall minskar och smittspridningen avstannar kan det bli svårare att följa de allmänna råden och inse att de är viktiga. Där tror jag att man måste vara beredd på att den här nya situationen kommer vi få leva med rätt så lång tid, och vi kommer få tänka om ganska grundligt om hur vi beter oss, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet