Behovet av rätt personal som kan ge tydliga besked och rätt information pekas ut av regiondirektören Martin Myrskog som flaskhalsen i arbetet att öka testkapaciteten. Foto: Emelie Helldén/TT.

Region Kronoberg: ”Rätt personal viktigt för ökad testkapacitet”

Publicerad

Det är viktigt att ha ”rätt personal på rätt plats” om Region Kronobergs testkapacitet ska kunna öka från dagens 700 tester i veckan. Det säger idag Martin Myrskog, regiondirektör. Enligt Myrskog kommer Region Kronoberg att behöva göra ungefär 2 000 tester i veckan om regeringens nationella mål på 100 000 tester i veckan ska kunna uppnås.

– Vi förbereder nu för testning av grupp 3 vilket är personer som har en nyckelfunktion i en organisation och det kommer att ta två till tre veckor innan kapaciteten kan öka, säger Martin Myrskog, regiondirektör.

Regeringens mål på 100 000 tester i veckan motsvarar en testnivå på omkring 2 000 tester i veckan i Kronobergs län. I dagsläget ligger den på omkring 700 stycken i länet.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare uppmanat regionerna att öka takten.

Flaskhals: utbildad personal

För att provtagningskapaciteten ska öka behövs i första hand utbildad personal som kan förmedla rätt information till personer som visar positivt på ett covid-19 test, enligt Martin Myrskog.

– Vi har instrument och logistiken fungerar. Den stora utmaningen är att ha personal som kan ge tydliga besked till personer som testar positivt. Det är personer som ställer många frågor och vi måste kunna hantera detta. Det betyder förstärkning av organisationen och en planering som ska hålla i flera veckor, säger Martin Myrskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.