Djupdykning i arkivet ledde till bok om Husebyfröken

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären ”Skandalen på Huseby” som sänds i SVT i mellandagarna bygger delvis på historikern och LNU-statsvetaren Erik Wångmars bok “Husebyfröken”. Han skrev boken efter att ha djupdykt i arkivet på Linnéuniversitetet.

Det har skrivits flera böcker om Florence Stephens öde. Hon ägde ett av Smålands rikaste gods, men efter att hon blivit bedragen körde hon godsets ekonomi i botten och blev omyndigförklarad. 

Men ingen har gått igenom så omfattande källmaterial som statsvetaren och historikern Erik Wångmar. Förutom att han gått igenom Husebyarkivet på Linnéuniversitetet har han också besökt landsarkivet i Vadstena och kommunarkiven i Växjö, Alvesta och Tingsryd. 

– Jag brukar säga att jag är detaljernas man på gott och ont, men det finns ett stort lokalt intresse för Florence Stephens och att någon går på djupet, säger han.

I klippet får du följa med till Husebyarkivet på Linnéuniversitet i Växjö och höra vad det är som fascinerar så mycket med Florence Stephens. 

Dokumentären Skandalen på Huseby sänds i SVT den 30 december och kan ses på SVT Play från och med den 26 december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.