”Husebyskandalen” skildras i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Huseby Bruk är ett av Kronobergs läns mest besökta turistmål, men på 1960-talet blev det en stor rättsskandal där när godset tömdes på alla tillgångar. Berättelsen om Florence Stephens öde på Huseby skildras nu i en ny dokumentär som visas på SVT.

– Det är en jättebra historia som jag tycker har bäring i vår tid i all högst grad. Det är en gripande historia om en människas lust att känna tillhörighet. Det gjorde att hon blev lurad in på bara skinnet, säger producenten Astrid Ohlsén som stått för manus och regi i dokumentären. 

I klippet kan du se bilder från filmen och höra mer om varför filmen känns aktuell idag. 

Kungahuset blev hennes stora olycka 

I filmen framgår det att det var Florence förtjusning i kungahuset som blev hennes stora olycka. Hon ägde ett av Smålands rikaste gods när en ung prins Bernadotte dök upp godset tillsammans med en nära affärskompanjon. Några år senare var godset tömt på alla tillgångar.

Staten fick ärva Huseby 

Florence Stephens gick bort 1979, nästan 98 år gammal. I sitt testamente lämnade hon sitt älskade Huseby till Svenska staten. Varje år besöker omkring 150 000 personer turistmålet. Huseby är också känd för sin julmässa som är Nordens största. 

– Det är en sådan glädje att bruket har tagits hand om på ett så ansvarsfullt sätt och att allmänheten kan ta del av det. Det är en så fantastisk historisk miljö, säger Astrid Ohlsén.

Astrid Ohlsén, Håkan Pieniowski och Lasse Summanen har gjort dokumentären Skandalen på Huseby. Se dokumentären i SVT1 torsdagen den 30 december.

Eller från söndag 26 december på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.