Från vänster: Maud Adams från Bondfilmen Octopussy, James Bond & Barbie och Jane Seymour-docka från Bondfilmen Live and Let Die. Foto: Gunnar Schäfer

”Bond...Barbie Bond”

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars firar man att Barbie fyller 60 år med en utställning i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Nybros egna James Bond – Gunnar Schäfer kommer att bidra med fyra stycken av sina egna James Bond-Barbiedockor till utställningen från sitt 007-museum i Nybro.

– Förr gjorde man ju bara en typ av Barbiedockor. Alla skulle ha smal midja och så vidare men nu så finns det dockor som sitter i rullstol eller har tappat en arm, till och med James Bond-dockor, säger Gunnar Schäfer.

Fyra olika dockor

Gunnar Schäfer har fyra stycken dockor som han lånar ut till utställningen i Bergrummet:

Dockorna James Bond och Barbie som inte har någon speciell anknytning till någon Bondfilm och som släpptes som dockor 2003. En Maud Adams-docka från Bondfilmen Octopussy och en Jane Seymour-docka från Bondfilmen Live and Let Die som båda släpptes som Barbiedockor 2010.

Kvar i sina originalförpackningar

– Det var min sons flickvän som tipsade teamet bakom Barbieutställningen som då hörde av sig till mig och frågade om de fick låna dockorna. Jag åker till Stockholm med dem i morgon, säger Gunnar Schäfer.

På frågan om James Bond-dockorna måste tas upp ur sin originalförpackning till utställningen svarar Gunnar:

– De måste nog det. Men de kommer att stå säkra i montrar på utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.