Hör Peter Johansson berätta om de nyfikna valåskådarna. Foto: Helmuth Petersson & privat

Bonden Peter om valskådarna på hans mark: ”Svårt att komma fram med maskinerna”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Johansson i Mellby fick ett oväntat bekymmer på halsen. När den strandade knölvalen blev allmän kännedom så blev hans mark packad av besökare.

– Det har varit svårt. Man har inte kunnat komma ut på vägen med maskinerna.

Peter Johansson och hans fru Kristina i Mellby berättar att den senaste veckan har varit intensiv. Till vardags är de lantbrukare och de äger marken dit besökare har vallfärdat för att se på knölvalen som har varit på allas läppar den senaste tiden.

Svårt att komma fram

Peter skrattar lite åt uppståndelsen. Han säger att han har full förståelse för att folk vill se den strandade kalven, men tillägger att det har tidvis varit så många bilar längs vägen att inte ens en personbil har kunnat komma förbi.

– Vi har stora maskiner som vi behöver för att åka till våra tjurar och ge dem mat. Det har varit trångt och svårt att komma fram, säger han.

Nu hoppas han att vardagen kan återgå till det normala när beslutet om att transportera bort valen har tagits.

Hör Peter Johansson berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.