Kent Helgesson är skyddsombud på Migrationsverket Foto: Emilie Olsson/SVT

”Boendet bör tömmas”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets skyddsombud Kent Helgesson anser att boendet för asylsökande i Boda Värdshus är så undermåligt att alla boende borde flyttas.

Efter att Migrationsverkets medarbetare stoppats att uträtta arbete på flyktingboendet av säkerhetsskäl säger skyddsombudet Kent Helgesson att boendet är undermåligt och att alla som bor där just nu borde flytta till andra boenden.

– Min bedömning är att boendet ska tömmas. De killarna som just nu bor där ska ut på bättre boenden, säger det lokala skyddsombudet.

En rad olika brister

Bland annat handlar det om stora problem med varmvattnet, om busskort som försvunnit och om en bil som ska finnas tillgänglig för de boende för att uträtta ärenden, men som mer eller mindre jämt är på service.

I skrivelsen om skyddsstopp finns också egna berättelse från Migrationsverkets personal på plats vid Boda Värdshus. Där framkommer att de boende saknar att ha något att göra och att de vill lära sig det svenska språket.

Personalen beskriver en stor frustration bland de boende och berättar att de vid upprepade tillfällen har omringats, hotats och hur inredning slagigts sönder av de boende.

Planerade möten ställs in

På tisdag i nästa vecka har Migrationsverket ett planerat besök vid Boda Värdshus, men efter skyddsstoppet ser det mötet inte ut att bli av.

– Så länge man lokalt accepterar ett skyddstopp så åker vår personal inte dit. Men om det ifrågasätts av ledningen på Migrationsverket så får de ta det med arbetsmiljöverket och det tror jag inte att dom gör, säger Kent Helgesson.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det som sker just nu är jätte allvarligt, säger han.

Situationen kan förvärras

Kent Helgesson är också mycket oroad över att situationen är på väg att förvärras runt om på landets flyktinganläggningar.

– Från 1 juni så kommer alla som får avslag på sitt asylärende att få en kort tid på sig att lämna landet. Då förlorar de omedelbart sin dagersättning och måste lämna det boende de har. När de avslagen börjar komma så får vi desperata människor, och vad desperata människor gör vet man aldrig, säger han.

Så det kan bli värre menar du?

– Det kommer att bli värre än vad det är nu, det eskalerar hela tiden, säger Kent Helgesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer