Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö – och hälsonämnden. Foto: SVT/pressbild från Växjö kommun

Böneutrop måste anpassa ljudvolymen

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun tar hänsyn till gällande lagstiftning kring ljudnivåer i sitt yttrande till polisen. ”Vi har inte tagit någon hänsyn till ljudutsändningens innehåll och budskap”, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Polisen har begärt in ett yttrande från Växjö kommun gällande böneutrop från moskén i Växjö. I dag kom ett förslag till yttrande, där det står att böneutropet måste anpassas till gällande riktvärden för maximal ljudnivå.

– Vi har hänvisat till lagstiftningen när vi gjort skrivelsen. Vi har inte tagit någon hänsyn till ljudutsändningens innehåll och budskap, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden Växjö kommun.

Kommunen skriver också att det i närheten finns flerbostadshus och två förskolor och att störningar därför behöver förebyggas. Det kan handla om att rikta högtalarna så att det stör så lite som möjligt.

Vill skydda tjänstemännen

Yttrandet ska ska tas upp i miljö- och hälsoskyddsnämnen den 27 mars, vilket inte är brukligt vid den här typen av ärenden, men kommunen vill undvika att en ensam tjänsteman ska stå på pappret.

– Det är en så laddad fråga och vi vill inte riskera att våra tjänstemän utsätts för hot och kränkande behandling på grund av den här skrivelsen, säger Tobias Adersjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.