Foto: SVT Grafik

Bor du i en blå zon – se efter på kartan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns så kallade blå zoner runt om i världen, där fler än vanligt blir 100 år eller mer. Okinava i Japan är en sådan blå zon – men de finns även i Sverige.

Runt om i världen finns det områden som kallas för blå zoner, områden där det finns förhållandevis fler hundraåringar än på andra platser. Okinawa i Japan är en sådan plats, Sardinien i Italien en annan och Ikaria i Grekland ytterligare en plats.

Det finns sådana zoner i Sverige också. Framför allt i södra Sverige, där småländska kommuner tillsammans med kommuner i Halland och norra Skåne sticker ut med en hög andel hundraåringar jämfört med andra kommuner.

Livsstil och genetiska faktorer avgör

Det är fortfarande till stor del oklart vad som gör att människor blir så gamla i de blå zonerna, men det finns olika teorier till det.

Tidningen ”Forskning och Framsteg” skriver i en artikel att förklaringen till att vissa öar är så kallade blå zoner delvis kan förklaras med genetiska faktorer och att människor boende på öar haft lättare att bibehålla en livsstil som ger ett längre liv. Kost, stress och allmänna livsvillkor är några av de faktorer som också kan bidra.

Enligt författaren Dan Buettner finns det några gemensamma nämnare som förklaring till en längre livslängd i de blå zonerna: familj, färre rökare, vegetarianism, måttlig fysisk aktivitet, att människor är integrerade i samhället och mycket baljväxter som föda.

Men hur är det där du bor? På kartan ser du om din kommun är en så kallad blå zon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.