Här bor romerna i rostiga husvagnar

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Ljungby bor åtta vuxna och två små barn i två husvagnar. De är romer från Rumänien och förhoppningen är att få jobb.

En treåring och en fyraåring bor med sin familj och släkt i två rostiga husvagnar på en gård utanför Ljungby.

– Alla barn har rätt till ett drägligt boende, tak över huvudet, mat för dagen. Så hade jag haft ett slott så hade dom fått bo hos mig, säger Madelene Lindberg.

Hemlösa romer i Ljungby

Hittades på torget

Madelene Lindberg hittade den romska familjen i februari, då de bodde i en skåpbil på torget i Ljungby. Hon ordnade så att de kunde bo i de båda husvagnarna på en väns gård.

Nu kommer hon till familjen då och då och lämnar mat så att barnen ska slippa gå hungriga. Varken hon eller familjen vet vart de ska ta vägen, då gårdens ägare vill att de ska flytta eftersom de är rädda att barnen ska skada sig på någon av alla maskiner som finns i trädgården kring husvagnarna.

– Det de önskar mest av allt är att de får någonstans att bo och att barnen har någonstans att ta vägen när de söker jobb, säger Madelene Lindberg.

Var med i olycka

Familjen fanns med på den buss som i vintras körde i diket utanför Alvesta. Bussen var på väg till Rumänien från Stockholm, efter att en grupp rumänska romer vräkts från en grusplan i Sollentuna.

Familjen valde dock att stanna i Småland och hamnade i Ljungby. Till Rumänien vill de inte tillbaka, där de har det än sämre än i Sverige. Samtidigt är Madelene Lindberg orolig över att barnen far illa och hon menar att det är kommunens ansvar att hjälpa barnen.

Från kommunens håll menar man att man inte har fått in någon anmälan om missförhållanden och att det är upp till familjen att söka hjälp hos socialtjänsten.

– Om vi får veta att någon far illa, så självklart har vi ett ansvar, säger Ann-Charlotte Wiesel (M), som är kommunstyrelsens ordförande i Ljungby kommun.

FAKTA EU-migranter

Enligt EU-lagstiftningen så har alla EU-medborgare fri rörlighet inom EU-länderna.

Man har rätt att stanna i ett land i tre månader.

Arbetssökande EU-migranter har rätt att ta del av socialtjänstens service i det EU-land och den kommun de befinner sig i.

För vistelse längre än tre månader kan man söka uppehållsrätt hos socialtjänsten.

För att få uppehållsrätt ska man uppfylla vissa kriterier, bland annat ska man bedömmas ha möjlighet att få jobb.

Den som söker sig till socialtjänsten kan utifrån individuellt behov beviljas bistånd till sådant som mat eller hemresa.

KÄLLA: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa romer i Ljungby

Mer i ämnet