Såhär kan det snart se ut inne i Borgholm när ängsblommorna slagit ut. Foto: Hasse Holmberg/TT

Borgholm anlägger ängar – ska mata humlor och bin

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av Sveriges bin riskerar att dö ut. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med föda åt dem eftersom naturområden bebyggs och landskapet förändras. Nu satsar Borgholms kommun på att anlägga flera ängar inne i tätorterna Borgholm och Köpingsvik, i hopp om att ge mer mat åt Ölands pollinatörer.

– Att göra ängar är ett sätt att göra föda åt bin, som gör pollen och nektar. Binas föda finns inte i lika stor utsträckning idag, så detta är ett sätt att bidra till pollinatörernas överlevnad, säger Frida Gustafsson, miljöstrateg på Borgholm kommun.

Kommunen har hittat ett par ytor som lämpar sig för ängsprojektet, som är tänkt att fortsätta fler år framöver.

Borgholm

– Det är inte inne i själva stadskärnan, men i tätorten Borgholm. Det är tomma ytor som inte används, som vid en cykelväg, säger Frida Gustafsson.

Blåklocka och brudbröd

Ängarna ska inte bara ge föda åt pollinatöerna, utan de ska också blomma vackert för Borgholmsborna hela sommaren.

– Vi satsar på en ängsblandning för kalkrik mark, det är en torräng. Vi ska bland annat så blåklocka, brudbröd, johannesört och prästkrage, säger Frida Gustafsson.

SE OCKSÅ: Gigantisk sandlåda ska rädda unika sandbin på Öland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet