Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdag beslutar kommunstyrelsen i Borgholm om bebiskampanjen, där barn födda 2024 får ett presentkort, träder till verket. Foto: SVT/Privat/TT/Pontus Lundahl

Borgholm bjuder på bebisbonus – föd barn och få presentkort

Uppdaterad
Publicerad

Om du föder barn i Borgholm under år 2024 kan du hämta hem ett presentkort som tack, om kommunledningen får som den vill. Politikerna vill öka barnafödandet och locka fler barnfamiljer till kommunen och satsar nu på en bebiskampanj, men förslaget gillas inte av alla.

På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om arbetsutskottets förslag om att ge presentkort till alla nyfödda barn under år 2024. Utskottet föreslår att kommunens nyfödda ska belönas med ett presentkort på 2 500 kronor som kan lösas in i alla Borgholms butiker. Kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) tror på satsningen.

– Om 60 barn föds, vilket antagligen kommer bli något mer än det här året, så kommer det kosta 150 000 kronor. Det är klart det är en ansenlig summa men får vi inflyttning av en eller två barnfamiljer då har hela satsningen betalats av, säger Ilko Corkovic (S).

Vill välkomna barnfamiljer

Corkovic beskriver satsningen som ett sätt att motverka det låga barnafödandet i kommunen. Det ska även locka fler barnfamiljer att söka sig till Borgholm.

– Vi förstår att det här är en väldigt liten pusselbit i det stora. Vi har samtidigt gjort andra satsningar på lekparker, multiarenor och ny skola och förskola. Det är klart att vi inte kan garantera effekten av det här men det kommer stärka budskapet att barnfamiljer är särskilt välkomna här, säger Ilko Corkovic (S).

M-politikerns sågning: ”Ingen effekt”

En politiker, Carl Malgerud (M), reserverade sig mot förslaget i arbetsutskottet. Han menar att en föda barn-kampanj inte kommer ha någon effekt, att det är ett populistiskt förslag, och att pengarna bör användas till kommunens kärnverksamheter istället.

– Det är roligt att folk får barn. Men varför ska vi betala pengar för att folk föder barn när vi redan har barnbidrag? Det kommer inte ha någon effekt och därför reserverade jag mig.

I klippet nedan utvecklar Carl Malgerud (M) varför han reserverade sig mot förslaget om att ge presentkort till par som föder barn under år 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man blir häpen som politiker. Att ge bidrag för att föda barn nu när vi går in i en lågkonjunktur, säger Carl Malgerud (M). Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.