Ilko Corkovic är kommunalråd i Borgholms kommun. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Borgholms kommun köper konst för att stötta lokala konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärer i Borgholms kommun drabbas hårt med inställda vernissage, utställningar och färre besökare på gallerierna. Nu har Borgholms kommun bestämt sig för att hjälpa till.

I vanliga fall är budgeten för konstinköp i kommunen 50 000 kronor. Pengarna används för att köpa in konst som ska smycka offentliga miljöer som skolor och andra kommunala lokaler.

Men i år utökas den med ytterligare 75 000 kronor som ska användas till konstinköp. Den nya budgeten blir 125 000 kronor.

– Det är inga stora pengar men det är att sätt att stimulera och stödja, säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun.

Vill visa sitt stöd

I Borgholms kommuns finns många företag med konstnärliga inslag.

– Vi vill visa att vi finns till både för kulturen och för konstnärerna. De är en viktig del av samhället, säger Ilko Corkovic.

100 000 till föreningar

Föreningarna kommer också få ett stöd. Kommunen avsätter 100 000 kronor som i första hand ska gå till barn- och ungdomsverksamhet. 15 000 kronor går till föreningar som arbetar med att stötta äldre och riskgrupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet